Agenda setmanal d’activitats de l’IEC

Entre d’altres activitats, destaquem:
· Dia 9 (12 h)
Homenatge pòstum a Joan Rodés. L’hepatòleg Joan Rodés, membre de la Secció de Ciències Biològiques de l’IEC, serà homenatjat amb un acte institucional que inclourà la presentació del llibre Homenaje a Joan Rodés. Trayectoria y facetas de un visionario.
Lloc: paranimf de la Facultat de Medicina i Ciències de la Salut de la Universitat de Barcelona (carrer de Casanova, 143, de Barcelona)
Organitza: Hospital Clínic de Barcelona, Institut d’Investigacions Biomèdiques August Pi i Sunyer (IDIBAPS) i Universitat de Barcelona.
· Dia 10 (9 h)
Simposi internacional: The Symposia on Memory
L’IEC acollirà l’última jornada d’aquest simposi, centrat en la formació de la memòria i la seva consolidació en humans i en la resta d’animals. S’hi abordaran temes com el son, la funció de l’hipocamp, l’aprenentatge, la plasticitat i la base molecular de la memòria, entre d’altres.
Lloc: sala Prat de la Riba de l’IEC
Organitza: Centre de Recerca Matemàtica, Institució Cerca, Universitat Autònoma de Barcelona, Secretaria d’Universitats i Recerca de la Generalitat, i Euraxess-Researchers in Motion
· Dia 11 (11 h)
Conferència: “Les dones, la ciència i la tecnologia: des de l’època de Leonardo da Vinci fins a l’actualitat”
Segona conferència del cicle “Leonardo da Vinci: el geni i els invents”, que tractarà sobre la contribució de les dones al desenvolupament científic i tecnològic, que ja des de l’època de Leonardo da Vinci s’ha vist “silenciada”. En aquesta conferència es farà un passeig per les grans fites assolides per dones en els àmbits de la ciència i la tecnologia des del Renaixement fins a l’actualitat. A càrrec de Núria Salán, professora de materials a l’ESEIAAT-UPC i presidenta de la Societat Catalana de Tecnologia.
Lloc: Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya.
Organitza: Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya, Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Societat Catalana de Tecnologia de l’IEC
· Dia 15 (18 h)
Projecció, a Girona, del documental Las maestras de la República
La pel·lícula va ser premiada amb el Premi Goya al millor documental l’any 2014. L’acte serà presentat i conduït per Salomó Marquès, professor jubilat de la Universitat de Girona. La projecció del documental és una de les activitats complementàries de l’exposició “Pepita i Elisa Úriz Pi. De Badostáin a Berlín Oriental. Història i compromís de les germanes Úriz”, que es pot veure fins al 31 de març a la Biblioteca Carles Rahola de Girona.
Lloc: Biblioteca Carles Rahola.
Organitza: Universitat de Girona, Societat d’Història de l’Educació dels Països de Llengua Catalana i Ajuntament del Valle de Egüés, amb la col·laboració de l’Ajuntament de Girona, la Biblioteca Carles Rahola, la Xarxa Dones Girona i el Moviment de Renovació Pedagògica de Girona.
· Dia 16 (20.30 h)
Cicle de sopars-debat de l’ACS: “Ens farem humans?”
Amb el doctor Eudald Carbonell, un dels antropòlegs i paleontòlegs més coneguts de l’estat espanyol. La seva tasca al capdavant de la investigació d’Atapuerca li va fer rebre el Príncep d’Astúries d’Investigació Científica i Tècnica el 1997. Professor a la Universitat de Rovira i Virgili, Carbonell ha publicat diversos llibres de divulgació, així com nombrosos assaigs de caràcter acadèmic.
Lloc: Restaurant L’Antic Forn
Organització: Associació Catalana de Sociologia de l’IEC
Per consultar la resta d’actes programats, vegeu l’enllaç “Agenda d’activitats al web de l’IEC”.